Pareri
De ce sa te adresezi unui agent imobiliar?
Desi parerea multora despre agenti si agentii imobiliare nu este chiar dintre cele mai bune, a colabora cu un profesionist te ajuta. Exemplele sunt la fiecare pas: daca iei un instalator mediocru, a doua zi iar ai probleme. Mergi cu masina la un mecanic neexperimentat, poti avea mai mari dureri de cap dacat cand ai ajuns la el. Etc., etc. La fel se intampla si in lumea imobiliara.
Agentii si agentiile imobiliare ar trebui sa realizeze ca noi lucram practic cu investitia de o viata a familiei, cu visul de a avea o locuinta a multora dintre noi. Din aceste puncte de vedere, eu consider ca meseria de agent imobiliar trebuie practicata cu responsabilitate maxima.
Pentru proprietarii ce doresc sa-si vanda bunul imobil, a lucra cu o agentie atrage mai multe avantaje:
- intai si intai, beneficiaza gratuit de o evaluare a imobilului. Orice agent profesionist poate sa estimeze un pret real la care s-ar putea vinde proprietatea imobiliara.
- in al doilea rand, publicitatea gratuita ce i se face imobilului in cauza. Orice agentie care se respecta ofera acest serviciu in mod gratuit
- in al treilea rand, proprietarii nu-si vor pierde timpul si nervii facand selectia intre potentialii clienti: este treaba agentiei aceasta! Nu toti cei care suna referitor la o proprietate vor intr-adevar sa si cumpere. Proprietarii vor fi contactati numai de catre agentul care a preluat imobilul sau eventual de catre vreunul dintre colegi.
- in cazul vanzarii, in general agentia pregateste in colaborare cu proprietarul documentatia aferenta imobilului (pentru notariat)
Pentru viitorii proprietari, angajarea unui agent (spun angajare deoarece in general clientul plateste comisionul. Din acest punct de vedere, clientul nostru, stapanul nostru!) presupune avantaje si siguranta:
- in urma informatiilor furnizate de catre client, agentul face o oferta ce se ajusteaza cerintelor. Oferta ce se discuta cu clientul. Nimanui nu-i place si nu-i convine sa piarda timpul cu vizite la locatii ce se stiu dinainte ca nu corespund!
- in mod normal, o agentie serioasa vizioneaza toate proprietatile ce le are in portofoliu, deci agentul stie exact cum stau lucrurile in teren, inclusiv aspecte legate de documentatie, vecinatati, termene de dare in folosinta, de eliberare a proprietatii, etc.
- eu trasmit toata documentatia aferenta proprietatii bancii cu care clientul colaboreaza iar daca institutia solicita si documente suplimentare, le pun la dispozitie, fara ca clientul sa fie nevoit sa mearga de nenumarate ori la banca, pierzand timp pretios. Asa cred ca ar trebui sa procedeze toate agentiile.
- in toate cazurile indiferent daca tranzactia se desfasoara prin intermediul unui credit sau transfer, agentia se ocupa de programare si prezentare acte la notar.
In general, agentiile de pe piata imobiliara din Timisoara si nu numai, practica un comision intre 2% si 4% din valoare, in functie de complexitatea tranzactiei. N-ar trebui sa sperie aceste cifre deoarece sunt mici (din punctul meu de vedere) in raport cu valoarea tranzactionata. Imaginati-va doar ca daca supermarketurile, restaurantele, etc. ar practica aceleasi adausuri comerciale, preturile ar fi la jumatate!
Facebook Youtube LinkedIn