Parere strict personala referitoare la evolutia pietei imobiliare

                                                                         Sondaj referitor la scaderea preturilor in imobiliare.

     Vor scadea sau urca preturile? Conform sondajului nostru de pe pagina Facebook a agentiei, marea majoritate a votantilor(94% ) crede ca preturile la imobile vor scadea. Oare asa sa fie?

     Cum spuneam, la inceputul sondajului, daca am avea raspunsul corect, am fi castigatorii loteriei imobiliare unde marele premiu ar fi o insula proprietate personala in Marea Caraibelor! laughing

     Logica si teoria spun ca preturile ar trebui sa mai scada daca punem in balanta urmatoarele:

  • un procent important al populatiei, asadar al potentialilor clienti care isi doresc o locuinta, a fost fortat sa intre in somaj tehnic (ceea ce a redus considerabil puterea de cumparare)
  • incertitudinea aparuta in randul romanilor intorsi din Europa, de a reintra in posesia locurilor de munca odata cu incetarea crizei COVID, ar putea duce la diminuarea puterii financiare a unui segment extrem de important al pietei imobiliare
  • ca un paradox al distantarii sociale si al restrictionarii accesului la viata socio-economica normala, cheltuielile produse pe timpul carantinei au crescut vertiginos, fara a mai fi posibila o generare de venituri pentru o mare parte a populatiei
  • scaderea drastica a consumului  produselor sau serviciilor de alta natura decat cele de stricta necesitate duce la o cadere libera a multor sectoare economice.

     Cu toate acestea trebuie sa retinem doua aspecte:

  • Romania este o piata atipica: cand lumea se prabuseste, aici se infloreste, si invers.
  • Se injecteaza in economia mondiala cantitati nemaivazute de lichididati de catre bancile nationale, BCE si FMI, ceea ce credem ca va duce la o relansare imediata a economiei statelor membre UE.

      Pe de alta parte, o criza anuntata nu mai e criza! Desigur ca toti cumparatorii doresc sa scada pretul iar vanzatorii, sa creasca. Noi, ca agentie, dorim ca ambele parti sa ajunga la un numitor comun, deci ne implicam direct in negocierea pretului. Presupunem ca totusi, va avea loc o usoara scadere a preturilor, dar nu spectaculoasa. Materialele folosite si forta de munca au avut si au in continuare o crestere substantiala si au o pondere decisiva in stabilirea pretului final. Dezvoltatorii au ca target un anumit profit, sub care greu vor cobori, dar la nevoie, o vor face. Scaderea aceasta a preturilor nu va dura mult timp: preturile isi vor reveni la nivelul anterior carantinei, dar totusi, credem ca nu vor urca mai mult decat au fost, deoarece deja au atins un plafon destul de inalt.

      Din datele adunate in ultimele zile, observam o crestere exponentiala a interesului pentru achizitionarea unei locuinte, dar exista reticenta fata de ''ce va fi?''.

      Noi deja am publicat cateva oferte cu pret redus sau cu pret mult sub ce se cere in momentul actual pe piata!

      In concluzie: va avea loc o scadere a preturilor, dar pentru o foarte scurta perioada de timp, de ordinul lunilor, iar in cazul proprietarilor cu una sau doua proprietati la vanzare, pretul va ramane neschimbat.  Scaderea nu va fi foarte pronuntata, urmand ca intr-o perioada relativ scurta, preturile sa revina la nivelul anterior.