Cum se calculeaza onorariul notarial
Cheltuielile legate de o vanzare de proprietate sau transferul acesteia sunt semnificative, deloc neglijabile. Trebuie avut in vedere faptul ca acestea in general sunt suportate de catre cumparator(daca intre parti nu survine alta intelegere).
Pentru vanzator lucrurile sunt clare: suporta cheltuielile legate de intretinerea imobilului si utilitati pana in momentul transferului de proprietate. De asemenea, daca pretul imobilului depaseste suma de 450000 lei, vanzatorul suporta 3% din diferenta dintre pretul vanzarii – 450000 lei.
(ex. Daca o casa se vinde cu 600000 lei, vanzatorul suporta 600000-450000=150000x3%=4500 lei impozit asupra tranzactiei. Acesti bani notarul e obligat sa-i incaseze in numele Statului Roman si sa-i vireze la Trezorerie).
Cum se calculeaza onorariul notarial?
- Trebuie stiut ca indifferent in ce moneda se desfasoara tranzactia de vanzare-cumparare, onorariu notaria la vanzare se calculeaza in functie de cursul BNR din ziua semnarii contractului de vanzare.
- Notarii au grila lor de preturi. Aproape niciodata pretul pactat de parti nu coincide cu standardele notariale. Pretul unei proprietati din punct de vedere notarial (evaluari imobiliare notarial) se calculeaza in functie de zona unde se afla imobilul, suprafata, numar de camere. Nu se ia in considerare starea imobilului. Daca pretul de vanzare se afla sub evaluarea notariala, onorariul se plateste in functie de aceasta. Daca pretul este peste evaluare imobil, onorariul notarial se calculeaza in functie de pret.
- Onorariul nu este o suma standard sau un anumit coeficient fix. Din experienta noastra, acesta e maxim 2% din pretul tranzactiei sau grila. Aici sunt incluse T.V.A. 19% si taxa A.N.C.P.I, adica intabularea pe numele noului proprietar si emiterea noului extras de C.F.
Pot aparea “surprize” in momentul evaluarii imobiliare notariale. Acestea se datoreaza discrepantelor legate de suprafata imobilului. Nu intotdeauna suprafata masurata in certificatul energetic coincide cu cea din certificatul fiscal, iar notarul calculeaza onorariul in functie de aceasta din urma. In general diferentele nu sunt ingrijorator de mari, dar am avut cazuri de diferenta de 30 m2….la 1000€/m2 a rezultat o diferenta de 400€ in onorariu. Aceasta diferenta poate fi rezolvata de catre proprietar printr-o cerere adresata Primariei de care apartine imobilul.
Aici aveti un exemplu de calculator de taxe notariale dar precizam, ultimul cuvant il are notarul unde se prezinta actele.
Sper sa va fie util acest articol iar daca aveti sugestii sau completari, asteptam sa ne contactati. Onorariu notarial in anul 2020 pentru vanzare teren se calculeaza in acelasi mod ca onorariu pentru alte imobile: apartamente, case, etc.
Facebook Youtube LinkedIn